Големо пролетно поевтинување на зеленчукот во Бугарија
Цените на поголемиот дел од зеленчукот во Бугарија забележаа значително поевтинување во текот на изминатата недела, покажуваат податоците од Државната комисија за стокови берзи и пазари на Бугарија. Според најновите информации, пролетниот период донесе забележлив пад на цените на храната на големо кај нашите источни соседи.
Индексот на цените на храната на големо се намалил за 1,16%, достигнувајќи 2,377 поени, што укажува на пораст на понудата и сезонско намалување на цените на свежите производи во Бугарија.
Најголем пад е забележан кај краставиците, чии цени во Бугарија паднале за дури 11,6%, достигнувајќи 2,45 лв./кг (околу 1,25 евра). Зелената пиперка се продава поевтино за 9,1%, а цената на репата е намалена за 9%. Пресните компири поевтиниле за 9,2%, додека обичните компири, пак, се малку поскапени (1,1%).
Исто така, во Бугарија е забележан пад кај цените на доматите (за 3,1%, до 2,86 лв./кг) и зелената салата (за 4%, до 1,01 лв./парче). Сепак, некои производи како зелката (+4,1%), морковите (+2,2%) и кромидот (+1,8%) се со благ пораст.
Кај овошјето, бананите во Бугарија се поевтини за 2,1%, додека портокалите поскапеле за 8,6%. Исто така, се бележи раст и кај јаболките и лимоните.
Цените на млечните производи во Бугарија се стабилни, со мали промени. Сирењето и кашкавалот тип „Витоша“ бележат минимално поскапување, додека прясното млеко е поевтино за 1,8%. Маслото е поскапо за 2,3%.
Покрај ова, во Бугарија се поевтини и пилешкото месо (–0,6%) и јајцата од средна големина (–2,9%). Основните прехранбени производи како оризот, зрелите гравчиња, олиото и шеќерот исто така се поевтини, со што бугарските потрошувачи добиваат погодности од сезонското поевтинување.
Овој тренд на опаѓање на цените во Бугарија може да биде интересен и за македонските граѓани, особено оние блиску до границата, каде што разликите во цените може да влијаат на куповните навики и да поттикнат прекугранична трговија.