12 декември 2025
• од Станча Јаќимовски
Сè поголем број бугарски фарми се ориентираат кон производство на говедско месо, што резултира со зголемени количини и појава на вишоци на домашниот пазар. Според прелиминарни податоци на Министерството за земјоделство и храна, во првите девет месеци од 2025 година во кланиците во Бугарија се произведени 5.868 тони говедско месо. Тоа претставува раст од речиси 16% во споредба со истиот период во 2024 година, како резултат на зголемен број заклани животни (+10,8%) и повисока просечна жива тежина при колење (+4,7%).
И покрај растот на домашното производство, месопреработувачкиот сектор се соочува со сериозен парадокс. Само околу 20% од говедското месо што му е потребно на секторот потекнува од бугарски фарми, додека останатите 80% се увезуваат од земјите на Европската унија. Главната причина за оваа состојба е недостигот од централизирана, модерна кланица која би обезбедила стандардизирана транжираност и различни видови сечења – бут, врат, плешка, гради и други.
Според претседателот на Управниот совет на Асоцијацијата на месопреработувачите во Бугарија, Атанас Урџанов, секторот има интерес да користи повеќе домашно говедско месо, но без соодветна инфраструктура тоа е тешко остварливо. Тој истакнува дека месопреработувачите немаат капацитет сами да инвестираат во ваква централизирана кланица и дека таквата инвестиција се очекува од сточарите или со поддршка од државата.
Анализите на Министерството за земјоделство укажуваат дека во текот на целата 2025 година вкупното производство на говедско месо во Бугарија ќе го надмине нивото од претходната година. Во 2024 година, вкупното производство изнесувало 18.818 тони, што е за 16,2% повеќе од 2023 година, при 25,2% зголемување на бројот на заклани говеда. Особено значаен раст е забележан кај директното производство во фармите, наменето претежно за сопствена потрошувачка, кое пораснало за 24,6% и достигнало 11.422 тони. Индустриското производство исто така бележи раст, иако поумерен – 5,3%, до 7.397 тони.
Иако вкупниот број на говеда во земјата на крајот на 2024 година е за 2,6% понизок во споредба со една година претходно, кај одредени категории клучни за производството на говедско месо се забележува зголемување. Бројот на телиња за гојазност под една година е зголемен за 3,4%, машките животни од една до две години за 15,4%, а јуниците за гојазност за 17,5%.
По две последователни години на раст, во периодот јануари–август 2025 година е евидентиран пад на увозот на говедско месо. Увезените количини се за 17,9% пониски во однос на истиот период од претходната година, што најверојатно се должи на зголеменото домашно индустриско производство и значителниот раст на увозните цени, во просек за 46% на годишно ниво. Речиси целиот увоз и понатаму доаѓа од земји членки на ЕУ, при што увозот од Полска и Италија бележи значителен пад, додека оној од Холандија има благ раст.
Загрижувачки е и силниот пад на извозот на говедско месо. Во периодот јануари–август 2025 година, извозот кон Турција е намален за над 60% на годишна основа, што довело до вкупен пад на регистрираниот извоз од 58,2%, на 3.611 тони. Од друга страна, се забележува значително проширување на пласманот во Романија, каде извозот е зголемен повеќе од дванаесет пати, како и во Грција, со раст нешто над двоен.
Според Атанас Урџанов, пазарот во моментов е релативно стабилен, без значителни ценовни промени. Иако има доволно свинско месо, од кое околу 40% е домашно производство, главниот и нерешен проблем за секторот останува говедското месо – кое истовремено го има повеќе, но и недостига поради слабата организација и недоволната инфраструктура.
Ненадминливи Понуди Дневно
4.8 (10276 рецензии)
Заштедете 152.00 ден

